Naamloos document Elke week familieopstellingen, representanten kunnen kosteloos inlopen

Familie opstellingen

” Buiten ideeën van goed en fout ligt een veld. Daar zal ik je ontmoeten. “

Rumi (1207-1273) Perzisch filosoof, dichter en universeel mysticus.
Bij zijn dood streden joden, christenen en moslims om de eer hem naar zijn graf te mogen dragen.

Nieuw adres
Vanaf juni 2020 worden de familieopstellingen avonden gehouden in een voormalige fysio praktijk ruimte in Werkhoven. Het adres is: Beverweertseweg 14. De avonden starten om 19.30 uur, je kunt binnenlopen vanaf 19.15 uur. Meld je aan bij Chris Stegeman: 0613092428

Wat is een familieopstelling?
Een familieopstelling kan over uiteenlopende persoonlijke thema’s gaan die je graag beter zou willen begrijpen, of waarin je wilt groeien. Vaak zijn het vragen over situaties waarin je vastloopt. Dit kan zijn op je werk, in je familie, geldzaken, gezondheidsklachten, maar ook het verwezenlijken van je droom of puur op emoties gericht; waarom voel ik me angstig of onzeker in bepaalde situaties?

Door een familieopstelling te doen, kun je snel en helder inzicht krijgen in waar de kern van een probleem zit. Je ervaart in een opstelling wat er aan de hand is en vanuit dat inzicht kan er beweging ontstaan in de situaties waarin je vastloopt.

Onbewuste patronen
Veel persoonlijke kwesties, zoals relatieproblemen of levensvragen vinden hun wortels in de manier waarop je bent opgevoed. De manier waarop je ouders je opvoeden ligt op hun beurt weer aan de opvoeding die zij hebben gehad en dit gaat soms wel zeven (!) generaties terug. Vaak neem je dus onbewust een heleboel patronen mee uit de familiegeschiedenis. Een familieopstelling, herontdekt door de Duitse therapeut Bert Hellinger, kan helpen om hier inzicht in te krijgen. Door een opstelling kun je verborgen of half bewuste verbanden gaan zien.

Hoe werkt het dan?
Een opstelling kan in een individuele sessie, maar vaak doe je het in een groep. Iemand brengt zijn of haar kwestie in en nodigt daarna andere mensen uit de groep uit, om de mensen die bij die kwestie horen, te representeren. Als representant hoef je daar niets voor te doen en ook heb je nauwelijks informatie over de persoon voor wie je staat. Alle representanten, ook degene die de vraagsteller zelf moet voorstellen, worden ergens in de ruimte opgesteld. Hij of zij doet dat intuïtief en zoekt een plek die past bij zijn of haar gevoel.

Vervolgens gebeurt er iets opmerkelijks, de representanten voelen zich daadwerkelijk als de opgestelde personen en zijn in staat onderliggende, emotionele en mentale structuren in de familie weer te geven. Zonder enige informatie van buitenaf. Op deze manier ontstaat er een herkenbaar beeld van de verhoudingen in de kwestie die wordt behandeld. Samen met de begeleider onderzoek je wat er onder het ervaren ‘probleem’ schuil gaat in de familiegeschiedenis.

Vaak voelt het als een verlichting en is het erg verhelderd wat er uit een opstelling komt. Soms zie je eindelijk een patroon en is dit de kans om die te doorbreken.

Voor wie?
Opstellingen geven bevrijdende inzichten voor mensen die worstelen met vragen, waar ze het antwoord niet (helemaal) op weten. Dit kan gaan over de relatie met een partner, ouder(s) of over bepaalde terugkerende patronen, bijvoorbeeld in werksituaties.

Vooral voor vragen die ons al langer bezighouden en waar we maar niet helemaal uitkomen is een familieopstelling een goede methode. Vaak ligt de wortel van het probleem niet bij de cliënt, maar bij iemand anders uit het familiesysteem. Een opstelling helpt om deze dynamiek uit te vogelen. De doorwerking van een opstelling kan soms maanden of zelfs jaren duren. Vaak vallen er telkens nieuwe kwartjes. Het fijne aan Hellingers werk is dat het zichtbaar en voelbaar maakt, wat eerst onzichtbaar was en alleen in je hoofd zat.

Opstellingen bij Transparant
Elke week vinden er in de praktijk van Transparant familieopstellingen plaats (m.u.v. de schoolvakanties). Deze avonden worden gebruikt om cliënten die in therapie of begeleiding zijn bij Transparant de mogelijkheid te bieden om een opstelling te doen. In overleg worden 2 tot 3 opstellingen ingepland in de wekelijkse avond.
Representanten kunnen inlopen en meedoen. Degene die een vraag inbrengt en dus een opstelling doet, betaalt de kosten voor een individuele sessie.
Chris Stegeman is een zeer ervaren begeleider. Al sinds 2009 doet hij wekelijks opstellingen.

“Heeft u een goede familieopstelling meegemaakt, wilt u dan uw ervaring met ons delen via facebook!”
Facebook Logo

zie data

Footer