Wat is een familie opstelling?

Een familieopstelling is een populair woord voor energetisch werken met je onderbewuste waarbij je inzichten krijgt die je met je denken niet bedenkt. Daar waar woorden ophouden, begint de opstelling. Een beter woord voor een familieopstelling is een constellatie (het gehele samenstel van factoren dat invloed op iets of iemand uitoefent).
Een familieopstelling kan over uiteenlopende persoonlijke thema’s gaan die je graag beter zou willen begrijpen, of waarin je wilt groeien. Tijdens een opstelling kun je snel en helder inzicht krijgen in het gehele samenstel van factoren waarmee je vastloopt. Vanuit dat inzicht kan er beweging ontstaan in de situaties waarin je vastloopt. Anders gezegd: een familieopstelling maakt dat zichtbaar wat je je niet zou kunnen bedenken (je eigen blinde vlek), dus je onderbewuste speelt hier een heel belangrijke rol. Vanuit die inzichten ontstaat vaak een nieuw uitzicht op een thema.

Veel persoonlijke kwesties, zoals relatieproblemen of levensvragen vinden hun wortels in de manier waarop je bent opgevoed. De manier waarop je ouders je opvoeden ligt op hun beurt weer aan de opvoeding die zij hebben gehad. Dit noemen we je socialisatie. Hier zijn ook vaak hinderlijke herhalen zichtbaar, je stoeit al jaren met iets wat steeds terug komt. Door een opstellingen kun je verborgen of half bewuste verbanden gaan zien. Het is hetzelfde zien wat je al wist, maar op een andere manier gewogen.

(Doorgaans zijn het vragen over situaties waarin je vastloopt. Dit kan zijn dat je bepaalde klachten hebt, niet in balans bent. Thema’s die spelen in je familie, gezondheidsklachten, maar ook het verwezenlijken van je droom. Tenslotte kan dit ook merkbaar zijn op je werk. )

Door een familieopstelling of constellatie te doen, kun je snel en helder inzicht krijgen in waar de kern van een probleem zit. Je ervaart in een opstelling wat er aan de hand is en vanuit dat inzicht kan er beweging ontstaan in de situaties waarin je vastloopt.

Ga naar de agenda voor de data van dit seizoen!

Hoe werkt een familie opstelling?
Een familie opstelling kan in een individuele sessie. Maar vaak doe je het in een groep. Iemand brengt zijn of haar kwestie in en nodigt daarna andere mensen uit de groep uit. Deze mensen representeren de personen die bij de kwestie horen. Als representant hoef je daar niets voor te doen en ook heb je nauwelijks informatie over de persoon voor wie je staat. Alle representanten, ook degene die de vraagsteller zelf moet voorstellen, worden ergens in de ruimte opgesteld. Hij of zij doet dat intuïtief en zoekt een plek die past bij zijn of haar gevoel.

Vervolgens gebeurt er iets opmerkelijks, de representanten voelen zich daadwerkelijk als de opgestelde personen en zijn in staat onderliggende, emotionele en mentale structuren in de familie weer te geven. Zonder enige informatie van buitenaf.

Vaak voelt het als een verlichting en is het erg verhelderd wat er uit een opstelling komt. Soms zie je eindelijk een patroon en is dit de kans om die te doorbreken.

”Je ziet het pas als je het doorhebt“

JOHAN CRUIJF

Voor wie?
Familieopstellingen tonen bevrijdende inzichten voor mensen die worstelen met vragen, waar ze het antwoord niet (helemaal) op weten. 

Vooral voor vragen die ons al langer bezighouden en waar we maar niet helemaal uitkomen is een familieopstelling een goede methode. Vaak ligt de wortel van het probleem niet bij de cliënt, maar bij iemand anders uit het familiesysteem. Een opstelling helpt om deze dynamiek uit te vogelen. De doorwerking van een opstelling kan soms maanden of zelfs jaren duren. 

Ga naar de agenda voor de data van dit seizoen!

Familie opstellingen bij Transparant
Elke week vinden er in de praktijk van Transparant familieopstellingen plaats (m.u.v. de schoolvakanties). 
Representanten kunnen inlopen en meedoen. Degene die een vraag inbrengt en dus een opstelling doet, betaalt de kosten voor een individuele sessie.
Chris Stegeman is een zeer ervaren begeleider. Al sinds 2009 doet hij wekelijks opstellingen. Volg Transparant op facebook om de aankondigingen voor de familieopstellingen avonden te ontvangen.

Alle avonden beginnen om 19.30 u en duren tot ongeveer 22.15 uur. Je kunt binnen lopen vanaf 19.15 uur, de koffie en thee staat dan klaar. Iedereen is welkom op deze avonden, wel vragen we om jezelf op te geven bij Chris Stegeman. Je kunt ook iemand meenemen die interesse heeft, van harte welkom. De avonden zijn in de praktijk van Transparant aan De Stalen Boog 24 te Werkhoven. We vragen 5 euro per deelnemer als vrijwillige bijdrage om de onkosten te dekken.

“Heeft u een goede familieopstelling meegemaakt, wilt u dan uw ervaring met ons delen via facebook!”

Afspraak of meer informatie
Neem voor een afspraak of meer informatie contact op met Chris Stegeman.